Berberis vulgaris

Zuurbes; Berberis

Deze zuurbes wordt tot circa 3 meter hoog. Op de stengel zitten meestal in drie delen vertakte, lange bladdoorns. De enkelvoudige dofgroene bladeren zijn 2-6 cm lang en 1-2 cm breed met een gezaagd-getande rand en aan de onderkant lichtgroen. Deze heester bloeit in mei-juni met gele bloemen in hangende trossen. De helmhokjes springen... Lees meer
  • Eetbaar fruit
  • Drachtplant voor bijen en/of hommels
  • Voedselplant voor vogels
Helaas, Berberis vulgaris hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

Deze zuurbes wordt tot circa 3 meter hoog. Op de stengel zitten meestal in drie delen vertakte, lange bladdoorns. De enkelvoudige dofgroene bladeren zijn 2-6 cm lang en 1-2 cm breed met een gezaagd-getande rand en aan de onderkant lichtgroen. Deze heester bloeit in mei-juni met gele bloemen in hangende trossen. De helmhokjes springen aan de top met klepjes open, waardoor het stuifmeel vrijkomt. De rode vrucht is een niet-doorschijnende, eetbare bes, die rijpt van augustus tot oktober. De bessen en de zaden zijn de enige delen van de plant die niet giftig zijn. Berberis vulgaris komt voor op vrij droge en meestal kalkhoudende grond langs struikgewas en in bosranden.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Heesters
Familie
Berberidaceae
Herkomst
Europa; Azië; Noord-Amerika

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Vaasvormig
Volwassen hoogte
2-3 m
Volwassen breedte
2-3 m

Standplaats

Winterhardheid
Uitstekend (zone 4)
Lichtbehoefte
Zonnig; Halfschaduw
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (kleiig)
Verharding
Verdraagt geen verharding

Plantkenmerken

Bladkleur
Groen
Wintergroen
Bladverliezend
Bloemkleur
Geel
Bloeiperiode
Mei; Juni
Vruchtkleur
Rood
Overige plantkenmerken
Eetbaar fruit; Doornen of stekels; Geurend

Nazorg

Snoei periode
maa; apr