Nazorg

De nazorg duurt ongeveer twee groeiseizoenen lang en is zeer belangrijk voor de hergroei. Zonder een goede nazorg kan een goede hergroei namelijk niet gegarandeerd worden. Wanneer een plant is verplant is het zaak om de plant de eerste twee groeiseizoenen goed in de gaten te houden. Een bepalende factor voor het aangroeisucces van de plant is het vochtgehalte in de bodem. Water geven dus…

Planten halen water uit de bodem en verdampen het via het blad. Vers water wordt aangevoerd door grondwater, regen of door het geven van water. Bij het rooien verliest een plant een groot deel van de (haar)wortels en is het natuurlijke evenwicht tussen wortelpruik en boomkroon verstoort. De wortels reiken niet verder dan de kluit, hierdoor kan de plant vaak niet voldoende water uit de bodem opnemen. Vochtconcurrentie kan er ook voor zorgen dat de plant niet genoeg water heeft om te verdampen. Het is dus ten sterkste aan te raden om begroeiing (ook gras) onder de kroonspiegel weg te halen.

Met betrekking tot het water geven is het belangrijk om de juiste hoeveelheid en op de juiste manier water te geven. Er zijn helaas geen standaarden om de hoeveelheid water te bepalen. Dit verschilt per plant, per standplaats, per weersomstandigheid, etc. De frequentie en hoeveelheid van water geven zal dus aangepast moeten worden aan de omstandigheden. Echter is het wel goed om te weten dat het beter is om minder vaak, maar juist wel grote hoeveelheden water te geven. Denk aan één keer per week een grote hoeveelheid en bij droogte twee keer per week. Dit zorgt ervoor dat er voldoende water is, zodat ook de onderste wortels water krijgen. Ook stimuleer je de wortels hiermee om zelf opzoek te gaan naar water, wat de hergroei optimaliseert. Geef je te vaak water, kan het namelijk ook zo zijn dat de boom verstikt. Let op met sproei installaties, de hoeveelheden water zijn namelijk niet te herleiden en daarbij blijft het vocht tot de oppervlakte. Wanneer het water tot de oppervlakte blijft, krijgt niet de gehele kluit water, waardoor uitdroging kan ontstaan.

Groenblijvende planten hebben altijd blad (of naald) en zullen dus ook jaarrond gemonitord moeten worden, en indien nodig bewaterd.

Belangrijke nazorgfeiten

  • Te weinig water

Een feit is dat een plant verdroogd indien deze te weinig water krijgt. De eerste signalen zijn te herkennen aan het blad, dit gaat slap hangen, het zal zich van de zon afdraaien, daarna kan het verkleuren of zelfs afvallen.

  • Te veel water

Teveel water geven kan eveneens fataal zijn, hierdoor wordt de aanwezige zuurstof uit de bodem rondom de kluit gedrukt. Geef bij voorkeur 1x per week een grote gift. De wortels worden hierdoor gestimuleerd om water te zoeken buiten de kluit, veel kleine watergiften maken de plant namelijk ‘lui’.

  • Periode van watergeven

Een haagplant heeft het meeste water nodig in de periode van het uitlopen van het blad tot en met de langste dag van het jaar. Instructievideo: Water geven | Hoe geef ik mijn boom water?