Soort: Quercus shumardii

keuze: 1 resultaten

Quercus shumardii

  • Nederlandse benaming

    Eik
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Fagaceae
  • Herkomst

    Zuidoostelijk Noord-Amerika

Bedreigde woudreus, tolerante buitenbeen

Informatie over Quercus shumardii

Buitenbeen

Quercus shumardii is binnen de eikenwereld een buitenbeen. We gebruiken hier expres geen -tje want verkleinwoorden vinden we niet passen bij een boom die maar liefst dertig meter hoog kan worden. Hij onderscheidt zich niet per se door zijn lengte, want er zijn wel meer eiken die de dertig meter aantikken. Nee, het verschil zit hem in de breedte, of misschien beter: het gebrek eraan. Je ziet bij veel eiken dat de breedte van de kroon zomaar 75 tot 125 procent kan bedragen van de lengte van de boom. De kroon kan dus breder zijn dan dat de boom hoog is en zo’n groene reuzenchampignon is ontegenzeggelijk spectaculair om te zien. Bij de Shumard eik groeit die kroon wezenlijk anders want deze wordt zelden breder dan ongeveer een derde van zijn lengte en dat bezorgt deze boom zijn typische vaasvormige uiterlijk. Reken op een mooie groene vaas van zo’n vijfentwintig tot dertig meter hoog en acht tot twaalf meter breed.


Sterke eik

Shumard eik groeit oorspronkelijk op Noord-Amerikaanse bodem en is vooral te vinden in het zuidoostelijk deel van dat continent. Deze eik is een vrij onverstoorbare klant: hij kan prima tegen zeewind en heeft een sterke koudetolerantie want ook als temperaturen dalen naar minus 30 graden Celsius geeft hij geen krimp. Tolerantie lijkt bijna het sleutelwoord te zijn voor Quercus shumardii. Zowel langdurige droogte als wekenlange overstromingen doen hem nagenoeg niets. De boom verdraagt echter geen verharding dus sluit hem niet op in tegel- of klinkerwerk als je hem een lang en vruchtbaar leven gunt.


Enorme eikels

Na ongeveer vijfentwintig jaar als een speer te zijn gegroeid (jonge Shumard’s kunnen rustig bijna 2 meter groeien per jaar), is de eik klaar om vrucht te dragen. Gelukkig staat hij de eerste vijf tot twintig jaar van zijn leven jaarringen te verzamelen op onze kwekerij dus als het goed is hoef jij dat engelengeduld vervolgens niet meer op te brengen. Wanneer hij eenmaal eikels draagt kan het zomaar anderhalf tot drie jaar duren voordat deze rijp zijn. Het zijn dan ook relatief grote vruchten die Quercus shumardii draagt: 3 centimeter doorsnee is geen uitzondering. De boom wordt dan ook graag bezocht door eekhoorns en gaaien en ook muizen en zwijnen halen de neus niet op voor een heerlijk maaltje reuzeneikels. De boom is daarmee een absolute stimulans voor de biodiversiteit.


Herfstverkleuring

De herfstkleuren van de Shumard eik zijn niets minder dan spectaculair. Hij barst uit in allerlei varianten op de kleuren geel, oranje en rood en biedt een schitterend kleurenpalet dat er alleen maar mooier op wordt als de herfstzon er tijdens het ochtendgloren zijn eerste stralen op laat vallen. Wat overigens geenszins wil zeggen dat het niet ook, of juist, schitterend is als de zon aan het eind van een wolkeloze herfstmiddag de boom voor het laatst die dag nog even in het zonnetje zet.
Kroon, kracht, eikels en prachtige kleuren. Het is allemaal wel leuk en aardig maar er is nog een cruciale, zo niet de belangrijkste, reden om deze boom te planten: hij heeft het moeilijk. Dit is een bedreigde soort en zoals alle bedreigde flora en fauna kan deze een flinke steun in de rug niet alleen goed gebruiken, hij staat er om te springen. Dus als je dan toch een eik wil planten, plant dan deze. Doen hoor!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...