Soort: Pterocarya fraxinifolia

keuze: 2 resultaten

Pterocarya fraxinifolia

  • Nederlandse benaming

    Kaukasische vleugelnoot; Gewone vleugelnoot
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Juglandaceae
  • Herkomst

    Kaukasus

Uitbundige bloeier, meerstammige 3-seizoensartiest met hoge sierwaarde.

Informatie over Pterocarya fraxinifolia

De Kaukasische vleugelnoot is een sierboom die zijn schoonheid vooral tijdens de zomer, herfst en winter uitbundig etaleert. Wie de ruimte voor hem heeft - Pterocarya fraxinifolia kan ruim 25 meter hoog worden en bij zulke afmetingen zijn kronen van 15 meter breed niet uitzonderlijk - kan zich in de zomer en herfst vergapen aan de prachtige hangende geelgroene vruchtentrossen van zeker een halve meter lengte. In de winter vormen zich dan al snel de knoppen waarin de bladeren stilletjes wachten tot het hun tijd is om te ontluiken. Deze 3-seizoenen-artiest groeit snel. Vaak splitst de stam zich vrij dicht bij de grond al in meerdere hoofdstammen zodat de boom een prachtige aanblik biedt. Zorg wel dat je dat proces goed begeleidt. Deze boom is berucht vanwege zijn wens die nieuwe stammetjes te blijven aanmaken. Kies goed uit welke scheut je wil laten uitgroeien tot stam en welke je verwijdert. Let daarbij op zaken als evenwicht, dikte en groeisnelheid. Vanwege zijn neiging nieuwe scheuten aan te maken is de Kaukasische vleugelnoot absoluut ongeschikt om te planten in de buurt van verharding zoals tegels of terras. De wortels groeien weliswaar ondergronds maar doen dat vrij oppervlakkig en gaan voor niets of niemand opzij. Dus als je hem een beetje wil beheersen, zul je consequent nieuwe wortels moeten uitgraven en scheuten verwijderen. Aangezien hij gecharmeerd is van enigszins vochtige grond, zou een solitaire plek naast een watertje of vijver hem goed bevallen. Bijkomend voordeel is dat de eerder genoemde wortelopslag dan minder problemen oplevert en de dicht opeengepakte vruchtentrossen op zo’n plaats schitterend tot hun recht komen.

Tegenwoordig komt Pterocarya fraxinifolia van nature voor in de regionen van de Kaukasus. Uit opgravingen is echter gebleken dat hij voor de ijstijden al voorkwam in Noord-Limburg. In welke mate hem dat nou een exoot maakt of niet, is voer voor een andere keer. Feit is wel dat hij vrij laag scoort op de biodiversiteitsladder. Er zijn in Europa geen begeleidende diersoorten voor deze boom, al kunnen zijn nootjes in de smaak vallen bij knaagdieren en vogels.

Als je de Kaukasische vleugelnoot op een mooie, zonnige ruime plek kwijt kunt, heb je 3 seizoenen lang plezier van deze intens schitterend bloeiende meerstammige knoeperd. Planten dus maar!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...