Soort: Corylus avellana

keuze: 8 resultaten

Corylus avellana

  • Nederlandse benaming

    Gewone hazelaar
  • Gewasgroep

    Heesters
  • Familie

    Betulaceae
  • Herkomst

    Noord-Afrika; West-Azië; Europa

Culinaire koning

Wee onze vermaledijde medemensen met notenallergie. Hen zal waarschijnlijk levenslang het genoegen onthouden worden kennis te maken met de hazelnoot, die naast amandel een van de meest gezochte ingrediënten is voor het bereiden van de nobelste onder de patisserieproducten: hazelnootijs, -schuimgebak of -taart. Maar er wordt met net zoveel tevredenheid likeur of saus van gemaakt en wie weigert er nou een schaaltje met zout en chili peper geroosterde hazelnootjes als hartige borrelhap? Alleen die onfortuinlijke medemens met notenallergie zal dat genoegen niet mogen smaken. Buitengewoon fijn is de hazelnoot in combinatie met koffie, karamel, chocolade, sinaasappel en heb je wel eens ‘pindakaas’ van hazelnoot geproefd? Alleen die noot is al reden genoeg om deze plant snel in je tuin te zetten. Maar er is meer.


Biodiversiteit

Soms vinden we bepaalde dingen lekker omdat ze goed voor ons zijn. Dat geldt absoluut voor hazelnoten want ze bevatten veel vitamine E en onverzadigde vetzuren en vertegenwoordigen aldus een enorme voedingswaarde. Dieren weten dat. Muizen, zwijnen, gaaien en eekhoorns zijn niet weg te slaan bij je hazelaar. Ook bijen zijn gek op Corylus avellana. Dat is goed voor Moeder Aarde en bovendien heel aardig om te zien.


De plant zelf

De gewone hazelaar is een bladverliezende heester die een hoogte tot ongeveer 6 meter kan bereiken. Hij wordt al eeuwen gewaardeerd om de eetbaarheid van zijn noten. Corylus avellana geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw en groeit het best op een goed gedraineerde, humusrijke en vochtige bodem. Deze plant verdraagt een temperatuur van -25 °C., geen winterzorgen dus. Zijn notenproductie wordt gestimuleerd als je hem snoeit. Doe dat tussen november en maart en dan liefst zo laat mogelijk in verband met zijn stuifmeelverspreiding. Gewone hazelaar is namelijk een windbestuiver en die geven pollen af aan de lucht. Door de wind komt een klein deel van de pollen op de stempels van de vrouwelijke bloemen en dat leidt dan tot bevruchting. Corylus avellana laat zich dus prima snoeien en kan uitstekend als haag worden ingezet. Uitlopers die aan de voet ontspringen, kun je gewoon wegsnoeien.

De gewone hazelaar is al zo oud (en wellicht ouder) als de mensheid zelf en leeft sinds zijn ontstaan in nauwe symbiose met de mens: hij voedt ons en wij verzorgen hem. Het is een breed inzetbare plant die ook nog eens de biosdiversiteit stimuleert. Plant hem!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...