Soort: Clerodendrum trichotomum

keuze: 3 resultaten

Clerodendrum trichotomum

  • Nederlandse benaming

    Kansenboom; Pindakaasstruik
  • Gewasgroep

    Heesters
  • Familie

    Lamiaceae
  • Herkomst

    China; Japan

Schitterende laatbloeiende geurbom

Informatie over Clerodendrum trichotomum

Uitbundige artiest

Wat barst deze heester van de sierwaarde! Zijn donkergroene blad, de witte, uiterst geurige bloesem en als klap op de vuurpijl de felblauwe bessen die in hun knalroze-rode kelken lijken te schreeuwen om aandacht. Zoals het een echt artiest betaamt, laat hij zijn publiek graag wachten voordat de voorstelling begint. Clerodendrum trichotomum bloeit pas in augustus-september. Laatbloeiers zoals deze bieden veel voordelen voor mens en dier. Bijen en hommels kunnen juist in de late zomer dat extra steuntje in de rug heel goed gebruiken. De witte bloesem van pindakaasstruik verspreid daarnaast een uitermate krachtige en aangename geur. Bovendien contrasteert zo’n uitbundig bloeiende struik of boomvorm prachtig met de rest van je late zomertuin.


Kansenboom

Er zijn grote, niet altijd even goed waarneembare, verschillen tussen de diverse Clerodendrum soorten. Sommige zijn geschikt voor inwendig gebruik, andere dodelijk giftig bij vrij kleine doses. Vandaar dus kansen (Kleros) boom (Dendron) oftewel Clerodendrum. Trichotomum dankt hij aan het feit dat deze plant vaak drie hoofdvertakkingen aanmaakt. Pindakaasstruik dankt hij aan het feit dat de bladeren een typische geur loslaten als je ze kneust. Sommigen associëren dat met de geur van pindakaas, anderen vinden het ronduit onaangenaam. Overigens: de giftige varianten maken geen onderdeel uit van ons assortiment.


Solitair

Een artiest als deze verdient een podium dat past bij zijn statuur. Plaats hem op een licht beschutte en zonnige plek. Dat kan prima in de buurt zijn van een muur want hij verdraagt verharding. Waar je hem ook plaatst, hou er rekening mee dat hij zijn podium niet graag deelt. Zet er geen andere planten onder en geef hem voldoende ruimte en licht zodat hij goed zijn weg kan vinden. Snoeien doe je alleen rond de plekken waar hij eventueel ruimtetekort krijgt. Verder laat je hem wat dat betreft graag met rust. Kansenboom stelt geen bijzondere eisen aan de bodem. Het liefst staat hij in humusrijke grond die vocht zowel goed vasthoudt als afdoende doorlaat. Maar zijn optredens in zand-, leem-, of kleigrond leveren ook uitstekende kritieken op.


Een dingetje nog

Pindakaasstruik hoeft liever niet te vaak gesnoeid te worden, helemaal onderhoudsvrij is hij natuurlijk niet. Hij vormt elk jaar namelijk diverse worteluitlopers die rap uitlopen tot een nieuwe plant. Dat wil je wellicht niet dus die haal je weg.
Hij is prachtig. Hij is een laatbloeier. Hij is een artiest. Plant hem!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...