Soort: Viburnum tinus

keuze: 10 resultaten

Viburnum tinus

  • Nederlandse benaming

    Lauriersneeuwbal
  • Gewasgroep

    Heesters
  • Familie

    Adoxaceae
  • Herkomst

    Middellandse Zeegebied

Prachtige winterbloeier, drachtplant bijen en hommels, voedselplant voor vogels

Informatie over Viburnum tinus

Winterprins

Voor wie wat variatie zoekt in zijn of haar wintertuin, ligt niets meer voor de hand dan het planten van enkele leden uit het sneeuwbal-geslacht. En wie ligt er dan meer voor de hand dan Viburnum tinus? Hij is niet alleen wintergroen, maar kan van november-december tot april in bloei staan, een echte winterbloeier. In die periode schudt hij op bijna miraculeuze wijze enorme hoeveelheden kleine, wit-roze bloemetjes uit zijn mouw. Daarna verschijnen er diepdonkerblauwe bessen die gretig aftrek vinden bij allerlei soorten vogels. Stel je jouw wintertuin maar eens voor met een bloeiende Viburnum tinus, zijn diepgroene, glanzende blad en alle vogels die van de besjes komen snoepen.


Hulpverlener

Viburnum tinus vervult tijdens de schaarse wintermaanden de rol van absolute dierenhulpverlener. Zijn bloemen helpen bijen en hommels aan voedsel in een periode waarin dat niet ruim voorhanden is. Hetzelfde geldt voor de bessen die tijdens deze periode van weinig daglicht erg aantrekkelijk zijn als voedselbron voor vogels. Jouw wintertuin staat dus niet alleen in bloei en zoemt letterlijk van de biodiverse activiteit, maar helpt ondertussen allerlei cruciale soorten vogels, bijen en hommels de winter door.


Koukleum

Sneeuwbal mag dan een winterse naam hebben en juist in die periode bloeien, hij is echter niet gecharmeerd van diepvriestemperaturen. Plant deze vorstgevoelige winterprins dan ook op een plekje in de volle zon of halfschaduw en let daarbij vooral op goede beschutting tegen de altijd koude oostenwind. Bij langere perioden van vorst is het verstandig deze koukleum goed af te dekken met vliesdoek.

Wie het hele jaar door iets te zien wil hebben in de tuin, kan haast niet om Viburnum tinus heen. Zet er een of meerdere op de juiste plek, of plant een complete haag aan (waarbij je absoluut voor afdoende onderlinge afstand moet zorgen) en je bent ook in de wintermaanden ruimhartig verzekerd van bloemen, vruchten, bijen, hommels en vogels. Plant deze plant (maar echt: doe dat)!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...