Soort: Viburnum opulus

keuze: 4 resultaten

Viburnum opulus

  • Nederlandse benaming

    Gelderse roos; Gewone sneeuwbal
  • Gewasgroep

    Heesters
  • Familie

    Adoxaceae
  • Herkomst

    Europa; West-Azië; Noordwest-Afrika

Langdurig aantrekkelijke dierenmagneet, niet veeleisend

Informatie over Viburnum opulus

Hele jaar mooi

Viburnum opulus, Gelderse roos of ook wel sneeuwbal genoemd vanwege zijn spierwitte bolvormige bloemen, is een inheemse heester die letterlijk elke tuin opfleurt. En dat bijna het hele jaar door: diepgroen blad in het voorjaar, in de zomer prachtige, uitbundige, ronde, witte bloemen ter grootte van een tennisbal. Als de plant in de late zomer is uitgebloeid, verschijnen trossen groene besjes die naar verloop van tijd verkleuren tot een van de helderste tinten rood die Moeder natuur produceert. Zijn blad verkleurt in de herfst richting rood. Samen met de besjes verzorgt dat een schitterend schouwspel van herfstige roodtinten. Doordat de besjes redelijk bestand zijn tegen winterse temperaturen, blijven ze relatief lang hangen en vormen in deze periode van schaarste een uitstekende voedselbron voor vogels zoals roodborstjes en lijsters.


Biodiversiteit

Viburnum opulus biedt niet alleen een uitgebreid winters buffet voor de vogeltjes. Ook in zijn bloeiperiode trekt hij een breed scala aan insecten aan. Het is rond de schitterende zomerse ‘sneeuwballen’ altijd een drukte van belang, een zoemend komen en gaan van zweefvliegen, kevers en bijen. Daarnaast biedt hij het gehele jaar door een uitstekende schuilplaats voor allerlei vogelsoorten. Je kunt dus met recht concluderen dat de Gelderse roos een dierenmagneet is voor je tuin.

Praktisch

Deze plant heeft daarnaast enkele zeer prettige praktische eigenschappen. Hij is niet kieskeurig qua grondsoort maar gedijt vooral in humusrijke, lichtzure grond. Hij floreert zowel in de zon als halfschaduw en wordt niet overdreven groot. Meestal houdt het rond de 3 meter wel op. Snoeien is niet per se nodig, al kun je hem in de gewenste vorm houden door na de bloei te snoeien. Zijn er tijdens de winter takken gesneuveld, dan verwijder je die in het voorjaar. Hij is dus relatief onderhoudsvrij en niet veeleisend.
Viburnum opulus in je tuin betekent dus relatief weinig werk, 3 seizoenen lang pracht en praal, een beestenmagneet tijdens zeker 2 van die seizoenen en hij groeit je ook nog eens niet boven het hoofd. Planten dus deze schitterende en uitbundige plant!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...