Soort: Vaccinium corymbosum

keuze: 22 resultaten

Vaccinium corymbosum

  • Nederlandse benaming

    Amerikaanse bosbes; Blauwe bes; Trosbosbes
  • Gewasgroep

    Heideplanten
  • Familie

    Ericaceae
  • Herkomst

    Noordoostelijk Noord-Amerika

De 


Informatie over Vaccinium corymbosum

Vaccinium corymbosum wordt ook wel de bluecrop genoemd. De Nederlandse benaming is de blauwe bosbes. Het hele jaar is van deze struik te genieten. In het voorjaar heeft hij prachtige wit-roze bloemen, in de zomer zijn er heerlijke vruchten van deze struik te plukken. In de herfst heeft de blauwe bosbes prachtige vurig verkleurende bladeren, ook is hij wintergroen. De struiken kunnen tot wel 2 meter groot worden.


Gewasgroep en herkomst

Vaccinium corymbosum wordt ook wel de Amerikaanse bosbes genoemd, aangezien deze plant oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Het geslacht Vaccinium is voornamelijk bekend wegens zijn wilde bosbessen. De Vaccinium corymbosum is een nauw verwante bes om in eigen tuin te kunnen oogsten.


Plantkenmerken

Deze brede en opgaande struik heeft dunne takken. De bladeren zijn klein en frisgroen van kleur. In de zomer geeft de plant blauwe bessen, de vruchten van dit type bosbes zijn wel drie keer zo groot als de normale bosbes. Daarnaast begint de vruchtvorming als een struik drie jaar oud is, maar de opbrengst wordt pas echt goed na een jaar of zeven. De Vaccinium corymbosum is zelfbestuivend, dit betekent dat met 1 plant ook bessen verkregen kunnen worden. De bloeitijd van de bosbes is april en mei, de pluktijd begint ongeveer in augustus. Aangezien de bosbessen niet tegelijkertijd rijp zijn kan er ongeveer een maand door geplukt worden.


Groeiplaats

De bosbes staat het liefste op een humeuze en zure bodem. Zelf kan er ook voor zure grond gezorgd worden door turf toe te voegen. Als de plant op een zonnige plek geplant wordt, kan de plant jarenlang mee en zorgen voor heerlijke vruchten. Als er meer planten omheen gezet worden is het raadzaam om ze 1,5 meter uit elkaar te zetten, deze struiken kunnen namelijk erg breed worden. Vaccinium corymbosum is ook geschikt voor een bostuin, heidetuin of schaduwtuin.


Onderhoud

De bodem mag niet uitdrogen, dus het is belangrijk om de Vaccinium corymbosum genoeg water te geven, de plant heeft namelijk oppervlakkige wortels. Zorg ervoor dat het vooral rondom de stam vochtig blijft. De bosbes hoeft in de zomer niet bemest te worden, dit kan namelijk het beste in de herfst gedaan worden, zodat de voedingsstof zijn werk doen in het voorjaar. Het is raadzaam om in de lente de struiken licht te bemesten met minerale meststof. De plant hoeft beperkt gesnoeid te worden, namelijk alleen een verjongingssnoei. Daarnaast is het raadzaam om een vogelnet af te dekken, vogels zijn namelijk dol op bosbessen.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...