Soort: Ulmus minor

keuze: 5 resultaten

Ulmus minor

  • Nederlandse benaming

    Gladde iep; Gladbladige iep; Veldiep
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Ulmaceae
  • Herkomst

    Noord-Afrika; West-Azië; West-Europa

Echte, majestueuze en sierlijke iep

Informatie over Ulmus minor

Majesteit

Ulmus minor of gladde iep is niets minder dan een echte indrukwekkende boom. Zij is een echte iep: makkelijk 30 meter hoog en gezegend met een mooie dichte, slanke kroon en een bijzonder mooie stam. Een andere bijzonderheid van Ulmus minor is haar neiging tot wortelopslag. Veel van haar wortels komen graag naar boven om zelf ook uit te groeien tot boom. Vanuit het oogpunt van onderhoud kun je dat vervelend vinden maar het kan absoluut geen kwaad om dat uit te laten groeien tot een mooi dicht iepenbosje. Let wel op met hooikoortspatiënten in de buurt van deze boom: zij is een windbestuiver en laat rond maart-april veel pollen los. Je kunt je echter afvragen of het ertoe doet hierom zelf niet zo’n boom te planten, wellicht staat er een eindje verderop nog wel een.


Iepenziekte

Ulmus minor is als gevolg van iepenziekte vrijwel verdwenen in onze contreien. Die iepenziekte was echter het gevolg van teveel bomen op een te kleine oppervlakte en zoals de natuur dat dan regelt: het is tijd om het evenwicht te herstellen. Alle iepen hebben inmiddels de iepenziekte. Als de boom op een goede standplaats staat en goed wordt onderhouden heeft ze geen last van de iepenkwaal, de sleutel zit hem daarbij in het onderhoud. Zodra je ziet dat een tak aangetast is door iepenziekte, verwijder je deze. Zo voorkom je dat de hele boom geïnfecteerd raakt en uiteindelijk overlijdt. Ulmus minor vereist dus waakzaamheid en onderhoud. Als je echter per se een iep wil planten maar net geen goede standplaats hebt, kies dan hybrides zoals Ulmus 'Sapporo Autumn Gold' (RESISTA) of Ulmus ‘Olmen’. Deze selecties is speciaal gekweekt om resistent te zijn tegen de iepenziekte: haar celdeling gaat sneller dan de schimmel die de ziekte veroorzaakt en dat maakt de schimmel kansloos.


Minor vs glabra

Haar bladeren en twijgen zijn iets minder behaard dan die van haar zuster Ulmus glabra (ruwe iep) en ten tweede zijn haar bladeren beduidend kleiner. Verder kan Ulmus minor wat minder goed tegen verharding, klem haar dus niet in tussen tegel- of klinkerwerk. Ze heeft zogezegd wat meer persoonlijke ruimte nodig. Ook heeft ze weinig problemen met een wat vochtiger omgeving zolang er genoeg voedsel in de grond aanwezig is.
Als je de boom netjes wil onderhouden en een goede standplaats voor deze iep hebt, twijfel niet. Ze is een majestueuze verschijning en echte klassieke boom. Planten dus!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...