Soort: Ulmus laevis

keuze: 1 resultaten

Ulmus laevis

  • Nederlandse benaming

    Fladderiep; Steeliep
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Ulmaceae
  • Herkomst

    Kaukasus

Nomen est (b)omen

Ulmus laevis of fladderiep is een boom die niet alleen een prachtige naam draagt, maar die naam met haar evenzo schitterende verschijning meer dan waarmaakt. Ze draagt een brede, open kroon die van nature laag op de stam begint zodat ze, wanneer ze eenmaal haar volwassen lengte van 25 meter heeft bereikt, een schitterende grote groene bol in het landschap vormt. In de herfst kleurt zij prachtig geel en is dan misschien wel nog mooier om te zien. Haar Nederlandse naam dankt ze aan haar bloeiwijze. Net als bij andere iepen is die behoorlijk vroeg: fladderiep bloeit in maart-april. Haar bloemen hangen in trosjes aan de nog naakte twijgen en fladderen bij het minste zuchtje wind alle kanten op, ergo: fladderiep. Deze boom is vooral erg geschikt als parkboom, landschapsboom of in een grote tuin. Zet haar hoe dan ook op een goede, in het oog springende plek want zij verdient absoluut haar eigen podium.


Rap groeiende rivierenboom

Ulmus laevis is inheems in grote delen van Europa en is vooral te vinden is in de buurt van rivieren zoals de Wolga en de Donau maar groeit ook verder oostelijk richting Krim en Kaukasus. Ze kan prima omgaan met tijdelijke overstromingen en is buitengewoon prettig winterhard want verdraagt temperaturen die straffer zijn dan minus 20 graden Celsius. Van alle iepen is zij een van de snelst groeiende. Erg veel geduld hoef je dus niet uit te oefenen voordat zij haar imposante postuur aan je ontvouwt. Het helpt als je haar in voedselrijke, luchtige, vochtige grond zet en dan liefst in de zon of halfschaduw.

Fladderiep is een bijzondere en imposante schoonheid en een boom bij wie het woord ‘kroon’ ook echt recht doet aan de bijzondere hoofdtooi die ze draagt. Planten dus deze fladderaar!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...