Soort: Ulmus glabra

keuze: 4 resultaten

Ulmus glabra

  • Nederlandse benaming

    Ruwe iep; Bergiep; Pluim-iep
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Ulmaceae
  • Herkomst

    West-Azië; Europa

Majestueus en sierlijk symbool van innige liefde, genezeres met roemrijke historie, gladde ruwe lenteheraut

Informatie over Ulmus glabra

Koninklijke lenteheraut

Ulmus glabra is een boom met een flink postuur van makkelijk 40 meter hoog die met zijn kaarsrechte stam en dichte, brede kroon een schitterende majestueuze indruk maakt. Vaak hangen bij deze soort de onderste takken enigszins gebogen naar beneden waardoor de sierlijkheid van deze klassieke boom extra benadrukt wordt. Ruwe iep kom je veel tegen op kerkhoven, in stadsparken en als laanboom. Logisch, want zij is een geweldige schaduwverschaffer. Ulmus glabra is bovendien een van de vroegste herauten der lente. Zij bloeit als een van de allereerste bomen en is daardoor een van de eerste tekenen dat het nu echt eindelijk lente is. Haar bloei is onopvallend en de kleine bloemetjes verschijnen aan de kale takken en stam voordat ze blad draagt: een naaktbloeier dus. Toch zijn de bloemetjes zo talrijk dat de boom er een wit-roze glans van lijkt te krijgen. Ze verdraagt alle grondsoorten en is bijzonder bestand tegen vocht en kortstondige overstromingen. En dan zijn haar herfstkleuren ook nog eens erg bijzonder. Die mooie typische iepenbladeren leveren dan hun frisgroene kleur in en allerlei tinten geel verschijnen aan de mooie gewaaierde takken.


Ruwe iep, gladde bast?

Ulmus glabra heet in het Nederlands ‘ruwe iep’ terwijl het Latijnse woord ‘glabra’ juist ‘glad’ betekent. Wie zich een beetje in de bomennaamgeving verdiept, kijkt daar niet van op. De logica is op dat gebied immers wel vaker ver te zoeken. ‘Glad’ slaat op de schors van de jonge boom. Naarmate haar leeftijd vordert, krijgt de schors echter een veel ruwer structuur en daaraan ontleent Ulmus glabra dan weer haar Nederlandse naam: ruwe iep, logisch toch.


Symboolboom

Ulmus glabra is een boom met meerdere diepe betekenissen. Ze wordt in veel landen van oudsher geëerd en geprezen en staat dan ook op veel plaatsen bekend als symbool van vaderlandsliefde. Sinds de Romeinen is de iep al het symbool voor liefde en vriendschap. Zij kwamen er al vroeg achter dat wijn van stokken die zich aan iepen konden optrekken veel beter smaakte dan andere wijn. En dus werd het huwelijk tussen iep en wijndruif gesloten. Sindsdien staat de iep voor liefdevolle omstrengeling en de verbinding tussen geliefden en zo is zij ook verbonden met Dionysos, de god van de wijn.


Praktische boom

Naast mooi, majesteitelijk en indrukwekkend heeft Ulmus glabra ook enkele zeer praktische en nuttige eigenschappen. Zo is zij een waardplant voor diverse vlindersoorten en geeft zij taai, zwaar hout dat perfect geschikt is voor het fabriceren van zwaar materieel zoals bijvoorbeeld boten. Bovendien heeft zij geen wortelopslag die je jaarlijks moet snoeien. Het enige snoeiwerk dat je echt moet doen is het wegsnoeien van eventueel met iepenziekte besmette takken. Maar als je de boom op een fijne niet te natte of donkere plek in de halfschaduw zet, is er grote kans dat ze geen last gaat ondervinden van de iepenziekte. Alle iepen zijn er immers mee besmet, of ze er ook last van krijgen, hangt af van de standplaats en verzorging die je deze dame biedt. Ga je hierin voor zeker, kies dan hybrides zoals Ulmus 'Sapporo Autumn Gold' (RESISTA) of Ulmus ‘Olmen’. Deze selecties is speciaal gekweekt om resistent te zijn tegen de iepenziekte: haar celdeling gaat sneller dan de schimmel die de ziekte veroorzaakt en dat maakt de schimmel kansloos.

Praktisch, koninklijk, barstend van de schitterende symboliek, schitterend om te zien en ook nog eens een echte lenteheraut. Planten hoor!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...