Soort: Ulex minor

keuze: 1 resultaten

Ulex minor

  • Nederlandse benaming

    Dwerggaspeldoorn
  • Gewasgroep

    Heesters
  • Familie

    Fabaceae
  • Herkomst

    West-Europa

Informatie over Ulex minor

Ulex minor is de kleinere variant van de Ulex eurpaeus. Hij is ook bekend onder de Nederlandse naam dwerggaspeldoorn. Het is een groene stuik met daaraan goudgele bloemen. Bijen zitten graag op deze bloemen en wanneer de bijen op deze goudgele bloemen zitten, schieten de bloemen met stuifmeel. Het bijzondere aan de bloemen is, is dat het een kenmerkende geur van kokosnoot heeft.


Gewasgroep en herkomst

De Ulex Minor behoort tot de familie van Leguminosae (vlinderbloemenfamilie) en is een heester. De herkomst van de dwerggaspeldoorn ligt in het oostelijk deel van Groot-Brittannië.


Symboliek

De Latijnse naam Ulex is afkomstig van het Keltische woord ec of ac, wat punt betekent en dit verwijst naar de stekels. Volgens anderen is de naam ulex afgeleid van odax, wat stekelig betekent. Het Latijnse woord minor betekent vrij vertaald ‘kleiner’. De Nederlandse benaming dwerggaspeldoorn is afgeleid van gaspel, wat een verkleinwoord is van het Middel-Nederlandse woord gaspe dat haak of gesp betekent. In de Middeleeuwen gebruikte men de doorns van de gaspeldoorn als sluiting van kleding. Ook werd het ingezet voor het afstoten van duivels en heksen. Daarnaast gebruikte men de takken van de gaspeldoorn om er de was op te laten drogen, want door kleding op de doorns vast te maken, waaide het niet weg.


Plantkenmerken

De volwassen hoogte van Ulex minor is 60 tot 100 cm. De bladeren hebben de kleur grijs en groen en hebben naaldvormige doorns. Alle doorns zijn sterk gegroefd en kort behaard. De bloemen staan met 1 tot 3 bijeen in de oksels van bladeren of dorens. De bloemen zijn goudgeel van kleur, zijn vlindervorming. 


Overige kenmerken

De winterhardheid volgens het USDA systeem zit in zone 5, het heeft een zeer goede winterhardheid. Bij zachte winters zitten er gedurende bijna het gehele jaar bloemen aan de plant. Wanneer het strengt vriest dan sterven de bovengrondse delen af en in het voorjaar ontstaan dan weer nieuwe scheuten. De Ulex minor kan goed tegen zoute wind en is hierdoor geschikt om te plaatsen in tuinen aan de kust.
De ideale standplaats voor deze struik is in de volle zon. Het groeit het beste op zandige laaglandheide. De bloeiperiode is gemiddeld gezien rond juli-oktober.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...