Hoeveel haagplanten per meter?

“Hoeveel haagplanten heb ik nodig per meter?” Is een vraag die ik vaak hoor bij de aankoop. Om toch enige deskundigheid te tonen vaak vervolgd met; “De buurman zei minstens 6 per meter in de rij, maar is dat niet te weinig?”. Mijn antwoord is dan meestal; “Veel te weinig, want ik verkoop veel meer bij 10 per meter in een dubbele rij”. Door het met een glimlach te brengen is meteen duidelijk dat dit geijkte antwoord niet het echte is. Surfend op het internet, kom je veel verschillende antwoorden tegen op deze zelfde vraag, wat de verwarring voor menig tuinbezitter alleen maar groter maakt.

Auteur:
Henk den Mulder


Functie bij Den Mulder:
Eigenaar en plantenziektekundige


Datum:
December 2022

Hoofdregel voor de afstand in de rij is dat deze ongeveer gelijk is aan de uiteindelijke breedte van de heg.

Een dubbele rij in een haag is bedoeld om een haag eerder op breedte te krijgen. Bijvoorbeeld een beukenband van 100cm breed en 100cm hoog krijg je sneller gerealiseerd door een dubbele haag te planten. Als argument voor planten van een dubbele rij in een normale haag, wordt meestal genoemd dat de haag sneller dicht is. Een waarheid als een koe, Met twee truien over elkaar heb je het eerder warm dan met een, maar waarom zou je twee truien dragen als een je ook warm houdt. Hoofdregel voor de afstand in de rij is dat deze ongeveer gelijk is aan de uiteindelijke breedte van de heg.

Heb je meer geld dan geduld of wil je de buren niet meer zien, is voor een haag van 3 meter hoog en 1 m breed, 1 plant van voornoemde afmeting per meter voldoende. Noopt geldgebrek je tot geduld -maar beter nog- als echte tuinier wil je genieten van een haag in wording, kun je starten met een plant van 60 cm hoog en 15 cm breed. Ook dan is 1 plant per meter voldoende. Het beoogde eindresultaat zal na ongeveer 4 tot 10 jaar zijn bereikt, afhankelijk van de soort.

Wil je het proces bespoedigen, kun je dichter planten, waardoor de beplanting het uiterlijk van een haag eerder zal bereiken. Hou hierbij altijd het eindresultaat voor ogen. In het geval van 3 meter hoog en 1 meter breed kan het aantal naar 2 per meter gebracht worden.

Wat gebeurt in dit geval als je bijv. 2 rijen van 6 zou planten?

1. De eerste halve meter is meteen kijkdicht.
2. Omdat planten altijd naar het licht groeien, zullen de beide rijen naar verloop van tijd steeds verder van elkaar af groeien.
3. Geen punt zul je denken, we moeten de haag toch jaarlijks snoeien. Helemaal juist, alleen wordt bij een scheerbeurt het zijhout ingekort en worden de toppen meestal pas ingenomen als de plant op hoogte is.
4. Omdat de groei van een plant aan de top plaats vindt, zal door het snoeien van de naar buiten wijkende toppen het proces van op hoogte brengen worden afgeremd i.p.v. bevorderd.
5. Doordat de planten zo dicht op elkaar staan, is de lichtconcurrentie dermate groot dat veel van de planten uiteindelijk het loodje zullen leggen.
6. Door de grote hoeveelheid planten zullen deze dun en weinig stevig groeien met een vergrote kans van uiteenvallen van de haag.

Doordat de planten zo dicht op elkaar staan, is de lichtconcurentie dermate groot dat veel van de planten uiteindelijk het loodje zullen leggen.

De uiteindelijke breedte van de haag is de afstand van de planten in de rij

  • Haag 200 cm hoog 50 cm breed 2 tot 3 per meter
  • Haag 150 cm hoog 40 cm breed 3 tot 4 per meter
  • Haag 100 cm hoog 25 cm breed 4 tot 5 per meter
  • Haag 100 cm hoog 15 cm breed 6 tot 7 per meter
  • Haag 40 cm hoog 10 cm breed 10 per meter
  • Haag 120 cm hoog 80 cm breed dubbele rij van 3 per meter.

Ben ik een goede verkoper? Vast niet, maar ik heb wel verstand van planten.