Sequoiadendron giganteum

Mammoetboom; Reuzensequoia

De Sequoiadendron giganteum wordt in het Nederlands ook wel de Mammoetboom of Reuzensequoia genoemd. Zoals de Latijnse benaming giganteum al zegt is de boom gigantisch.


  • Groenblijvend

Beschikbare producten

Vorm Hoogstam
Maat 120-140cm stamomtrek
Wortelverpakking draadkluit
Uit voorraad leverbaar 15 stuk(s)
Leverbaar vanaf november
Per stuk
€ 28.612,50 incl. btw
Vanaf € 22.890,00
Vorm Hoogstam
Maat 140-160cm stamomtrek
Wortelverpakking draadkluit
Uit voorraad leverbaar 5 stuk(s)
Leverbaar vanaf november
Per stuk
€ 40.057,50 incl. btw

Plantomschrijving

De Sequoiadendron giganteum wordt in het Nederlands ook wel de Mammoetboom of Reuzensequoia genoemd. Zoals de Latijnse benaming giganteum al zegt is de boom gigantisch.

Gewasgroep
Het is een boom uit het geslacht Sequoiadendron van de cipresfamilie (Cupressaceae).


Herkomst
Het is ze zwaarste boom in de wereld. Oorspronkelijk komt hij uit Californië, hier staat hij bekend met de naam General Sherman. Een oude reus, die ongeveer 2000 lentes heeft mogen begroeten. Deze eeuwenoude boom is 84 meter hoog en zijn stam heeft een omtrek van 28 meter.


Plantkenmerken
De kroon is smal en kegelvormig, de toppen van de takken buigen naar voren. De roodachtige bruine schors voelt dik en zacht aan. Men noemt de Sequoiadendron giganteum ook wel de boksboom, aangezien de bast gemakkelijk in te deuken is met de vuist. De schors wordt door de jaren heen steeds donkerder en gegroefd. De naalden van de boom zijn klein en bevinden zich dicht op de takken die volledig door de naalden bedekt worden. De naalden vallen nooit af, enkel bij uitdroging valt er een takje of bosje samen af. Na de bloei heeft hij roodbruine kegels die eivormig zijn, deze kegels lijken op dennenappels. De boom levert duurzaam hout, echter is het te zacht om als constructiemateriaal te gebruiken. De Sequoiadendron giganteum is goed winterhard (zone 6).


Groeiplaats en onderhoud
De Sequoiadendron giganteum kan zowel op een beschutte plaats als in de volle zon staan. Wel is het belangrijk dat hij op een gedraineerde, losse en diepe bodem staat. Om te groeien is goede beworteling, een goede verplantwijze, verzorging en geduld nodig. Deze boom kan toegepast worden als solitair in een park of op een landgoed. Aangezien de Mammoetboom heel oud kan worden is het belangrijk dat hij op een goede en stabiele groeiplaats geplant wordt. Hij hoeft niet gesnoeid te worden, alleen wat verdroogde takken kunnen verwijderd worden in de winter op een vorstvrije dag. De Sequoiadendron giganteum is vrijwel ongevoelig voor bosbranden, de dikke vezelige bast is nagenoeg onbrandbaar. Daarnaast kan de boom de meeste forse windstoten verdragen, hij waait dan ook zelden om.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Coniferen
Familie
Cupressaceae
Herkomst
Californië

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Piramidaal
Volwassen hoogte
30-40 m
Volwassen breedte
5-8 m

Standplaats

Winterhardheid
Goed (zone 6)
Lichtbehoefte
Zonnig; Halfschaduw
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (kleiig)
Verharding
Verdraagt geen verharding

Plantkenmerken

Bladkleur
Blauw; Groen
Wintergroen
Groenblijvend
Bloeiperiode
Maart; April
Vruchtkleur
Rood; Bruin

Nazorg

Snoei periode
jan; feb; dec