Aralia elata

Duivelswandelstok; Engelenboom; Japanse aralia

Dit is een heester waarvan de stam stekels bevat en is enigszins kronkelend, vandaar ook de naam duivelswandelstok. Vooral in de winter is de gelijkenis groot als het blad is afgevallen en alleen nog de stammen overblijven. Deze plant kan een hoogte van circa 10 meter bereiken. Het grote blad staat aan lange stengels. In de zomer... Lees meer
  • Opvallende herfstverkleuring
  • Drachtplant voor bijen en/of hommels
  • Waardplant voor vlinders
Helaas, Aralia elata hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

Dit is een heester waarvan de stam stekels bevat en is enigszins kronkelend, vandaar ook de naam duivelswandelstok. Vooral in de winter is de gelijkenis groot als het blad is afgevallen en alleen nog de stammen overblijven. Deze plant kan een hoogte van circa 10 meter bereiken. Het grote blad staat aan lange stengels. In de zomer bloeit hij met geurige, geelwitte bloemschermen waar de bijen en andere insecten op af komen. Na de bloei verschijnen de zwarte bessen waar spreeuwen en merels dol op zijn. De vorm van de plant is sierlijk te noemen, doordat de meeste geveerde bladschermen in de top van de struik zitten. De opgaande kale stammen zijn te vergelijken met een parasol wat een exotisch tintje aan de tuin geeft.  Enig nadeel zijn de uitlopers die soms op meerdere meters van de moederplant ineens uit de grond verschijnen. Haal regelmatig deze nieuwe scheuten weg om een bos vol duivelstokken te voorkomen. De Aralia elata geeft de voorkeur aan een droge, normale of stenige bodem in de zon of halfschaduw.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Heesters
Familie
Araliaceae
Herkomst
China; Korea; Japan

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Vaasvormig
Volwassen hoogte
6-10 m
Volwassen breedte
3-4 m

Standplaats

Winterhardheid
Zeer goed (zone 5)
Lichtbehoefte
Zonnig; Halfschaduw
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (kleiig)
Verharding
Verdraagt geen verharding

Plantkenmerken

Bladkleur
Groen
Wintergroen
Bladverliezend
Herfstverkleuring
Geel; Oranje; Rood; Opvallende herfstverkleuring
Bloemkleur
Geel; Wit
Bloeiperiode
Juni; Juli
Vruchtkleur
Rood; Zwart
Overige plantkenmerken
Doornen of stekels; Geurend

Nazorg

Snoei periode
feb; maa