Abies nordmanniana

Nordmann spar; Kaukasische spar

Deze spar kan een hoogte van circa 30 meter bereiken. Het heeft een breed piramidale en later een ovaalvormige kroon. De takken staan bijna horizontaal op de stam. De donkergroene, zachte naalden zijn glanzend en aan de onderzijde van twee witte strepen zijn voorzien. In de herfst verschijnen er onopvallende groenbruine kegels aan de... Lees meer
  • Wintergroen
  • Vogels lokkend
Helaas, Abies nordmanniana hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

Deze spar kan een hoogte van circa 30 meter bereiken. Het heeft een breed piramidale en later een ovaalvormige kroon. De takken staan bijna horizontaal op de stam. De donkergroene, zachte naalden zijn glanzend en aan de onderzijde van twee witte strepen zijn voorzien. In de herfst verschijnen er onopvallende groenbruine kegels aan de boom. In de winter blijft deze conifeer groen. Abies nordmanniana geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw. Hij groeit op iedere goed doorlaten, vrij voedzame en vochtige bodem. Met uitzondering op zware leem. Deze plant verdraagt een temperatuur tot -25 °C. Deze conifeer is geschikt voor in grote tuinen en is in Nederland zeer populair als kerstboom.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Coniferen
Familie
Pinaceae
Herkomst
West-Kaukasus

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Piramidaal
Volwassen hoogte
25-30 m
Volwassen breedte
6-8 m

Standplaats

Winterhardheid
Zeer goed (zone 5)
Lichtbehoefte
Zonnig; Half schaduw
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (Kleiig)
Verharding verdragend
Nee

Plantkenmerken

Bladkleur
Groen
Wintergroen
Wintergroen
Vruchtkleur
Groen; Bruin
Overige plantkenmerken
Vogels lokkend

Nazorg

Snoei periode
jun; jul; aug; sep