Soort: Betula pendula

keuze: 16 resultaten

Betula pendula

  • Nederlandse benaming

    Ruwe berk; Zilverberk
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Betulaceae
  • Herkomst

    Europa

Stam- en bastpracht

Betula pendula komt voor in grote delen van Europa en Azië en kan in ons West-Europese klimaat hoogten van zeker 20 meter bereiken. Zij is onze klassieke berk met haar prachtige bast die in haar jeugd maagdelijk wit is en slechts lichte afbladdering laat zien. Wanneer zij eenmaal een behoorlijk aantal jaarringen heeft verzameld is haar bast wit met zwart geworden en heeft diepe scheuren. De prachtige bast behoort tot de vele sierwaarden die Betula’s met zich meebrengen en onze zilverberk is daarop geen uitzondering! Net als andere berken heeft zij de neiging om meerdere stammen te ontwikkelen om zodoende het aantal vierkante meters bastpracht te maximaliseren. Uiteraard kweken we ze ook enkelstammig en daar is helemaal niks mis mee want ook dat zijn hele mooie en nuttige bomen. Maar ja, onze mensen op de kwekerij hebben nou eenmaal een voorkeur voor de bomen waarin je de grillen van Moeder Natuur kunt herkennen.


Pionier

Even terugkomen op het nut en de rol van Betula pendula. Zij is namelijk een klassieke pioniersboom die op de meest schrale grond gedijt en deze jaar in jaar uit verrijkt met flinke hoeveelheden organisch materiaal. Daar profiteert het bodemleven enorm van en je ziet planten die zich in zulke grond voorheen onmogelijk staande konden houden gewoon opdoemen. De natuur is hard maar kan dus ook vergevingsgezind zijn. Naast haar rol als bodemverbeteraar en pioniersboom is Betula pendula actief in de geneeskunde, men maakt er onder andere berkentinctuur van.


Standplaats

Zilverberk doet het vooral goed op magere (en vrij droge) zandgronden en andere uitdagende bodems maar heeft last van bodemverdichting, vindt het niet fijn om regelmatig natte voeten te hebben en kan ronduit slecht tegen zilte zeewinden. Zet haar dus minimaal 30 kilometer van de zee en geef haar liefst een beetje ruimte om te groeien, hetgeen ze overigens het liefst doet in de zon of halfschaduw. Gezien haar postuur past zilverberk het best in grote(re) tuinen of parken.


Nog meer sierwaarde?

Er moet nog even teruggekomen worden op de sierwaarde van zilverberk. Naast die prachtig bebaste stammen, die vooral in de winter onbeschaamd de show stelen, heeft zij nog ander moois te bieden. Want wat dacht je van haar bijzondere takkenstructuur? De meeste berken staan fier omhoog maar Betula pendula’s takken buigen overduidelijk door waardoor ze rustig, ontspannen en onverstoorbaar oogt. Tot slot moet ook haar schitterend gele herfstverkleuring genoemd: bij oudere exemplaren contrasteert die kleur fenomenaal tegen de donkere diep gegroefde bast(en) terwijl het bij het wit van jongere bomen weliswaar minder contrasteert maar wel een sereen kleurenspel van witte bladderbast en geel blad oplevert.

En dan is er, zo na het dermate luid schallen van de loftrompetten en marcheren van erefanfares om de vele schoonheden van zilverberk te bezingen, maar 1 manier om deze ballade voor Betula pendula af te sluiten: plant deze boom!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...