Sorbus aria

Meelbes; Gewone lijsterbes

Sorbus aria
De Sorbus aria is een brede kegel- ovaalvormige Sorbus met een halfopen kroon. Deze soort valt onder de Rosaceae familie en kan 12 á 15 meter hoog worden. De Sorbus aria is een inheemse soort in Midden- en Zuid-Europa. De boom is een opvallende verschijning doordat de bladeren aan de onderzijde witviltig van kleur zijn. De... Lees meer


  • Eetbaar fruit
  • Drachtplant voor bijen en/of hommels
  • Voedselplant voor vogels
  • Waardplant voor vlinders
Helaas, Sorbus aria hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

Sorbus aria
De Sorbus aria is een brede kegel- ovaalvormige Sorbus met een halfopen kroon. Deze soort valt onder de Rosaceae familie en kan 12 á 15 meter hoog worden. De Sorbus aria is een inheemse soort in Midden- en Zuid-Europa. De boom is een opvallende verschijning doordat de bladeren aan de onderzijde witviltig van kleur zijn. De donkergroene bladeren lopen in de herfst geel uit, de bessen zijn van een oranjerode kleur. De besjes zijn aantrekkelijk voor vogels, dus zullen de vogels naar uw tuin lokken.

Gewasgroep
De Sorbus aria valt onder de ‘Rosaceae’ familie oftewel de Rozenfamilie. De Sorbus aria wordt in de Nederlandse benaming ook wel Meelbes of Gewone lijsterbes genoemd.

Herkomst en historie

De herkomst van deze boom ligt in Midden- en Zuid-Europa.

Plantkenmerken

De Sorbus aria wordt vrij groot dus is geschikt voor een grotere tuin. De boom staat het liefste op een plek in de zon of halfschaduw. Hij is goed winterhard en kan ook redelijk goed tegen de wind, echter kan hij niet in verharding geplant worden. Verder heeft de boom geen specifieke eisen aan grondsoort. De boom is gewoonlijk niet giftig voor mensen of dieren, dus is ook geschikt om nabij een wei te planten. De boom staat in mei in een witte bloei, een erg opvallende verschijning. U vindt deze soort in ons assortiment in een meerstammige- en hoogstamvorm

Toepassing en nazorg
De Sorbus aria wordt vaak als aanplanting gebruikt in parken, grote tuinen en brede straten. De boom kan indien nodig vanaf juni t/m februari gesnoeid worden. De eerste twee groeiseizoenen heeft de boom genoeg water nodig, wekelijks één grote gift. Bekijk hier onze instructievideo over water geven.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Bomen
Familie
Rosaceae
Herkomst
Midden-Europa; Zuid-Europa; Noord-Afrika

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Piramidaal; Rondvormig
Volwassen hoogte
12-15 m
Volwassen breedte
5-8 m

Standplaats

Winterhardheid
Zeer goed (zone 5)
Lichtbehoefte
Zonnig; Halfschaduw
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (kleiig)
Verharding
Verdraagt geen verharding

Plantkenmerken

Bladkleur
Groen
Wintergroen
Bladverliezend
Herfstverkleuring
Geel; Bruin
Bloemkleur
Wit
Bloeiperiode
Mei; Juni
Vruchtkleur
Oranje; Rood
Overige plantkenmerken
Eetbaar fruit

Nazorg

Snoei periode
jan; feb; jun; jul; aug; nov; dec