Robinia pseudoacacia

Gewone acacia; Valse acacia

De Robinia pseudoacacia valt in het Nederlands onder verschillende namen o.a. gewone acacia, schijnacacia, valse acacia en witte acacia. Gewoonlijk wordt de boom Robinia genoemd.


Gewasgroep
De Robinia pseudoacacia is een boom die behoort tot de familie Faboideae (Vlinderbloemenfamilie).


  • Drachtplant voor bijen en/of hommels
  • Waardplant voor vlinders
Helaas, Robinia pseudoacacia hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

De Robinia pseudoacacia valt in het Nederlands onder verschillende namen o.a. gewone acacia, schijnacacia, valse acacia en witte acacia. Gewoonlijk wordt de boom Robinia genoemd.


Gewasgroep
De Robinia pseudoacacia is een boom die behoort tot de familie Faboideae (Vlinderbloemenfamilie).

Herkomst en historie
De boom is sinds 1600 vanuit Amerika in Europa ingevoerd. De boom werd door de Fransman Jean Robin in Europa geïntroduceerd. De Robinia pseudoacacia bij Kasteel Doorwerth is vermoedelijk de eerste in Nederland. Deze monumentale boom is meer dan drie eeuwen in ons land, daarmee wordt de Robinia pseudoacacia tot inheemse flora gerekend door botanici en ecologen. Vanuit de aangeplante bomen heeft de soort zich inmiddels spontaan gevestigd. Inmiddels komt de boom regelmatig voor in Nederlandse loofbossen.


Toepassing
De boom wordt ook wel als alternatief gebruikt voor tropisch hardhout. Het is een van de duurzaamste houtsoorten in Europa. De Robinia produceert hardhout duurzaamheidsklasse 1 met een zeer hoge weerstand tegen aantasting van o.a. insecten en rot. Het kernhout van deze boom is bruin tot groen geel van kleur, het spinthout is wit van kleur en enkele jaarringen dik. De meeste productiebossen zijn te vinden in Frankrijk en Oost-Europa (Polen, Slowakije en Hongarije). Het is een milieuvriendelijke keuze in hout in vergelijking met andere hardhoutsoorten.


Plantkenmerken
Aan het einde van de lente en begin van de zomer staat de Robinia pseudoacacia in bloei. Tijdens de bloei heeft de plant opvallende hangende trossen met witte vlinderbloemen, de bloemen geuren heerlijk honingzoet. De plant wordt dan ook veelvuldig bezocht door bijen. Na het bloeien ontstaan er platte roodbruine leerachtige peulvruchten. Herkenbaar zijn de stammen die sterk en diep gegroefd zijn. Daarnaast heeft de stam verticaal verlopende brede ribben. Aan de twijgen en jonge takken blijven de doorns nog lang voelbaar. Deze zijn in feite steunblaadjes voor de bladeren. De bladeren zijn oneven geveerd en ovaalvormig met veel deelblaadjes. In de herfst blijven de bladeren lang behouden, de herfstverkleuring van deze plant is geel. Het is een snelgroeiende boom met een onregelmatige ovale tot ronde, transparante kroon. De Robinia pseudoacacia kan een hoogte van 25 meter bereiken en is bladverliezend en uitstekend winterhard (zone 4).


Groeiplaats en onderhoud
De Robinia pseudoacacia staat bij voorkeur het liefste op een zonnige plek. De boom groeit het beste op lichte en kalkrijke gronden. Hij heeft geen specifieke snoei nodig, alleen dode takken dienen eruit geknipt te worden. Daarnaast kunnen ook lange takken wat terug gesneden worden om de vorm te behouden of de boom compact te houden. De boom groeit namelijk zeer snel en kan hierdoor gemakkelijk groot worden. De snoeiperiode voor deze boom is vanaf november t/m februari. De Robinia pseudoacacia wordt regelmatig toegepast als park- en straatboom in steden.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Bomen
Familie
Fabaceae
Herkomst
Verenigde Staten

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Ovaalvormig; Parasolvormig
Volwassen hoogte
15-20 m
Volwassen breedte
10-15 m

Standplaats

Winterhardheid
Uitstekend (zone 4)
Lichtbehoefte
Zonnig
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (kleiig)
Verharding
Verdraagt verharding; Verdraagt halfverharding; Verdraagt geen verharding

Plantkenmerken

Bladkleur
Groen
Wintergroen
Bladverliezend
Herfstverkleuring
Geel
Bloemkleur
Wit
Bloeiperiode
Juni
Vruchtkleur
Rood; Bruin
Overige plantkenmerken
Doornen of stekels

Nazorg

Snoei periode
jan; feb; nov; dec