Olea europaea Synoniem: olijfboom

Olijf; Olijfboom

Deze groenblijvende boom kan een hoogte van 10 meter bereiken. Hij heeft een opgaande groeiwijze en een dichte, bolvormige kroon.

Het donkergroene blad is smal, lancetvormig en met een zilvergrijze onderkant. In mei tot en met juni verschijnen er kleine geelwitte bloemen in okselstandige pluimen aan de boom. Na de bloei ontwikkelen... Lees meer


  • Groenblijvend
  • Eetbaar fruit
Helaas, Olea europaea hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

Deze groenblijvende boom kan een hoogte van 10 meter bereiken. Hij heeft een opgaande groeiwijze en een dichte, bolvormige kroon.

Het donkergroene blad is smal, lancetvormig en met een zilvergrijze onderkant. In mei tot en met juni verschijnen er kleine geelwitte bloemen in okselstandige pluimen aan de boom. Na de bloei ontwikkelen zich olijfgroene tot zwarte bijna ronde steenvruchten.      

Olea europaea geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw. Hij groeit het best op iedere voedzame, goed doorlaten, kalkrijke bodem. Om de grond luchtiger te maken kan er tuingrong met kleikorrels of compost gemengd worden. Het is noodzakelijk deze elke maand te bemesten (met uitzondering van de maanden oktober t/m januari) met korrelkunstmest of gedroogde koemestkorrels. Deze boom verdraagt een temperatuur tot -10 gr.C . en dient beschermt te worden tegen de vorst.

 

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Heesters
Familie
Oleaceae
Herkomst
Middellandse Zeegebied

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Rondvormig
Volwassen hoogte
8-10 m
Volwassen breedte
8-10 m

Standplaats

Winterhardheid
Matig (zone 8)
Lichtbehoefte
Zonnig
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (kleiig)
Verharding
Verdraagt geen verharding

Plantkenmerken

Bladkleur
Grijs; Groen
Wintergroen
Groenblijvend
Bloemkleur
Wit; Groen; Bruin; Blauw
Bloeiperiode
Augustus; September
Vruchtkleur
Groen; Zwart; Blauw
Overige plantkenmerken
Eetbaar fruit; Geurend

Nazorg

Snoei periode
maa; apr