Filipendula ulmaria

Moerasspirea

Geen afbeelding beschikbaar
Deze moerasspirea is een vaste plant en kan een hoogte tot circa 100 cm bereiken. Het heeft een rechtopgaande groeiwijze. De donkergroene bladeren zijn oneven geveerd, en hebben een groot topblad dat handvormig gespleten is. In juli-september verschijnen er roomkleurige bloemen in pluimen aan de plant. Na de bloei ontwikkelen zich... Lees meer
Helaas, Filipendula ulmaria hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

Deze moerasspirea is een vaste plant en kan een hoogte tot circa 100 cm bereiken. Het heeft een rechtopgaande groeiwijze. De donkergroene bladeren zijn oneven geveerd, en hebben een groot topblad dat handvormig gespleten is. In juli-september verschijnen er roomkleurige bloemen in pluimen aan de plant. Na de bloei ontwikkelen zich spiraalvormige vruchtjes. Moerasspirea werd vroeger veel gebruikt om de lucht te verfrissen. De geurige bloemen werden samen met andere bloemen (o.a. kamperfoelie) in huizen en kerken gelegd om onaangename geuren te verdrijven. De plant maakte ook dranken geuriger. De bladeren werden toegevoegd aan rode wijn. Verder heeft de plant ook pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende eigenschappen en werd gebruikt tegen jicht, malaria en buikloop. Tegenwoordig wordt een aftreksel van de bloemen, veelal in thee, nog gebruikt bij griep en verkoudheid. Filipendula ulmaria houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw. Hij groeit op iedere normale, gedraineerde, vochthoudende zand- of kleibodem. Hij is daarom geschikt als moerasplant. Deze plant verdraagt een temperatuur van -40 °C.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Vaste planten
Familie
Rosaceae
Herkomst
Europa; Gematigd Azië

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Opgaand
Volwassen hoogte
80-100 cm

Standplaats

Winterhardheid
Extreem (zone 2)
Lichtbehoefte
Zonnig; Halfschaduw
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig); Zwaar (kleiig)
Verharding
Verdraagt geen verharding
Advies plantafstand
7-9 stuks/m2

Plantkenmerken

Bladkleur
Groen
Wintergroen
Bladverliezend
Bloemkleur
Wit
Bloeiperiode
Juli; Augustus; September

Nazorg

Snoei periode
maa; apr; sep