Arctostaphylos uva-ursi

Berendruif

Dit soort staat op de Nederlandse 'rode lijst' van planten als zeer zeldzaam en sterk afgenomen. De Nederlandse naam berendruif is afkomstig van de veronderstelling dat beren de vruchten erg lekker zouden vinden. In Nederland komt de plant in de duinen van Terschelling voor. De berendruif is een in Nederland tot circa 30 cm hoog... Lees meer
  • Groenblijvend
Helaas, Arctostaphylos uva-ursi hebben wij niet op voorraad...

Dit soort hebben wij op dit moment niet (verkoopklaar) op onze kwekerij staan. Mogelijk zijn meerdere uitvoeringen van dit soort toch leverbaar vanuit ons uitgebreide netwerk aan kwekers. In het bestelproces kunt u het gewenste artikel toch toevoegen en gaan wij voor u op zoek of zullen een passend alternatief aanbieden.

Plantomschrijving

Dit soort staat op de Nederlandse 'rode lijst' van planten als zeer zeldzaam en sterk afgenomen. De Nederlandse naam berendruif is afkomstig van de veronderstelling dat beren de vruchten erg lekker zouden vinden. In Nederland komt de plant in de duinen van Terschelling voor. De berendruif is een in Nederland tot circa 30 cm hoog struikje met kruipende stengels, die aan de top omhoog staan. De glanzende, groene, omgekeerd eironde bladeren blijven één tot drie jaar aan de struik zitten. Het struikje bloeit van maart tot juli. De witte tot roze bloemen zitten in korte overhangende trossen. De bessen zijn rood. Ze worden gegeten door vogels, maar zijn voor de mens giftig. Verwarring is mogelijk met de rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea). De berendruif komt voor in de duinen op vochtige, voedselarme grond. De Arctostaphylos uva-ursi wordt ook als sierplant (bodembedekker) gebruikt. De bladeren van de berendruif worden in medicinale drankjes verwerkt. Ze bevatten onder meer arbutine, dat desinfecterend werkt in de urinewegen.

Planteigenschappen

Herkomst

Gewasgroep
Heideplanten
Familie
Ericaceae
Herkomst
Noord-Europa; Noord-Azië; Noord-Amerika

Vorm / Maat

Natuurlijke vorm
Bodembedekkend
Volwassen hoogte
20-30 cm

Standplaats

Winterhardheid
Uitstekend (zone 4)
Lichtbehoefte
Zonnig; Halfschaduw; Schaduw
Grondsoort
Licht (zandig); Medium (lemig)
Verharding
Verdraagt geen verharding
Advies plantafstand
8-11 stuks/m2

Plantkenmerken

Bladkleur
Groen
Wintergroen
Groenblijvend
Bloemkleur
Wit; Roze
Bloeiperiode
Maart; April; Mei; Juni; Juli
Vruchtkleur
Rood

Nazorg

Snoei periode
aug