Telefoonnummer +31(0)77 366 22 89

Gewasgroepen

Gewasgroepen

Bamboe
Bamboe behoren tot de familie der grassen, echter is het een unieke geslachtengroep die zich onderscheidt door zijn uiterlijke kenmerken. De stengel van bamboe is verhout en sommige bamboes kunnen hierdoor een hoogte van tot wel 30 meter bereiken. Veruit de meeste zijn groenblijvend, waardoor ze hun decoratieve waarde het gehele jaar behouden.
Er zijn drie soorten bamboes te onderscheiden; pollenvormende, langzaam- en snel verspreidende bamboe. De laatste kan zichzelf verspreiden met een tempo van tientallen centimeters per jaar. Hiervoor bestaan rizomenbegrenzers, in de grond ingegraven afscheidingen. De pollenvormende bamboes woekeren niet of nauwelijks, de Fargesia is hiervan de meest voorkomende bamboe.

Bloembollen en knollen
Bloembollen en knollen zijn in feite vaste planten en zijn al eeuwen erg populair. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat het echte voorjaarsboden zijn en zich vaak kenmerken door een uitbundige bloei. In de Hollandse Gouden Eeuw werd er voor een tulpenbol zelfs ooit 13.000 gulden neergeteld, destijds de waarde van een statig grachtenpand.
Bollen en knollen zijn wat betreft groei erg bijzonder, om het feit dat de (hele) plant al voor de bloei in de bol/knol aanwezig is.
Het verschil tussen de twee soorten is dat bij bloembollen het reservevoedsel wordt opgeslagen in ondergrondse bladeren en bij knollen in de wortel of de stengel.
Bekende voorbeelden van bloembollen zijn tulpen, narcissen, hyacinten en alliums (ui-achtigen). Van knollen zijn onder andere dahlia’s en krokussen bekend. Verder kennen we eenjarige, tweejarige en meerjarige bollen.

Bomen
Bomen zijn wellicht de bekendste groep planten die we kennen. Een boom is net als een heester een overblijvende plant, maar onderscheidt zich omdat het van nature één houtige stam met kroon ontwikkeld en vaak de hoogte zoekt. Het zijn de onmisbare groene structuren in tuinen en parken, langs wegen en op pleinen. Een loofboom heeft bladeren die in ons klimaat in de herfst vaak verkleuren en vervolgens afvallen. Zo weert de boom zich tegen ons ‘koude’ klimaat.
Bomen komen voor in enorm veel variëteiten, door ze te veredelen zijn er typische vormen bijgekomen als zuilvormige soorten of treurvormen etc. Daarnaast lenen sommige bomen zich erg goed voor vormsnoei, waarvan de leilinde en de beukenhaag met zekerheid de bekendste zijn.
Bekende voorbeelden van bomen die inheems zijn in Nederland zijn de zomereik (Quercus robur), beuken (Fagus) en lindes (Tilia).

Coniferen 
Een conifeer is in de meeste gevallen een boom, oftewel naaldboom genoemd, echter zijn er ook heesterachtige en bodembedekkende soorten. Coniferen brengen de grootste levende wezens op aarde voort, namelijk de Sequoiadendron giganteum die een hoogte kan bereiken van zo’n 100 meter. Deze groep bomen dank zijn naam aan de vorm van zijn vruchtdrager, die conisch of kegelvormig is, zoals een dennenappel. Coniferen zijn te verdelen in twee groepen; in naaldbomen, zoals dennen, ceders, sparren en in schubconiferen. Deze laatste groep zie je vaak terug in hagen.
Op enkele soorten na, zijn de meeste coniferen wintergroen en goed tot extreem winterhard en hierdoor uitermate geschikt voor ons klimaat.
Bekende voorbeelden van coniferen zijn taxus, de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) en kerstbomen, zoals de Nordmann-spar (Abies Nordmanniana).

Heesters
Een heester is een overblijvende houtige plant, die zich eenmaal boven de grond onmiddellijk vertakt. Er wordt dus eigenlijk geen echte stam gevormd zoals we dat gewend zijn bij een boom. Heesters, ook wel struiken genoemd, worden een de meeste gevallen tussen de 0,5 en 6 meter, ze blijven dus relatief dicht aan de grond en komen van nature vaak aan bosranden voor. De grote sierwaarde van heesters kan onder andere zitten in spectaculaire herfstverkleuringen of groenblijvende soorten en opvallende, soms eetbare, vruchten.
Bekende voorbeelden van heesters zijn hortensia’s, buxus, rododendrons en rozen.

Heideplanten
Een heideplant is een heester die, zoals de naam al doet vermoeden, van nature voorkomt op de heide, een type gebied dat enkel in West-Europa voorkomt. De plant houdt van een humusrijke zure bodem en is onder te verdelen in twee groepen, namelijk zomerheide (zomerbloeiend) en winterheide (winterbloeiend). Ze hebben beide de eigenschap om dicht aan de grond te blijven en te kruipen. Heide wordt dan ook vaak als bodembedekker toegepast.
De bekendste voorbeelden van heide zijn Calluna en Erica.

Palmen
Een palm is een boom die we kennen uit tropische en subtropische gebieden. Er zijn slecht enkele soorten die redelijk goed gedijen in ons klimaat, oftewel vorstbestendig zijn. Houd er hierbij wel rekening mee dat deze plant het liefst op het zonnigste plekje van de tuin staat en bij aanstaande vorst ingepakt wordt in vliesdoek. Een palm is een boom, maar heeft anders dan andere bomen een schijnstam. Dat wil zeggen dat het bestaat uit bladvoeten en geen bast heeft. Deze boom wordt hierdoor al groeiende slechts hoger en niet dikker. Een palm heeft ook een hekel aan verpoten, de groei staat daarna namelijk een aantal jaren stil.
Bekende winterharde soorten zijn de Chinese waaierpalm (Trachycarpus) of Europese dwergpalmboom (Chamaerops).

Rododendrons
Rododendron is een geslacht planten die eigenlijk behoort tot de groep heesters, echter is dit geslacht zo omvangrijk dat wij er in navolging van de bekende plantkundige Linnaeus een aparte groep voor hebben gemaakt.
Deze planten kenmerken zich doordat ze een uitbundige bloei hebben in zeer uiteenlopen kleuren en in de meeste gevallen wintergroen zijn. Dit maakt ze zeer geschikt voor aan te planten in parken en tuinen en geven het een echte meerwaarde.

Rozen
Rozen behoren tot een geslacht planten (Rosa) die eigenlijk behoort tot de groep heesters, echter is dit geslacht zo omvangrijk dat wij er een aparte groep voor hebben gemaakt. Rozen worden sinds duizenden jaren geteeld om hun schoonheid, in de oudheid gebeurde dat in China, Egypte, door de Grieken en later ook de Romeinen. Ze hebben namelijk een lange en uitbundige bloei, waaraan vroeger en tegenwoordig nog steeds veel symbolische betekenissen worden gekoppeld. Deze bloemen zijn er in vele kleuren en variëteiten. Een roos is van grote decoratieve waarde in een tuin, waar ze het liefst warme en zonnige plek staan.

Siergrassen
Een siergras is een gras (Poaceae) dat vanwege zijn decoratieve waarde wordt toegepast in parken en tuinen. Het is een van de grootste plantenfamilies op aarde en komt voor op elk werelddeel. Siergrassen hebben pas sinds eind 20e eeuw aan populariteit gewonnen en wordt sindsdien veelvuldig gebruikt als onder andere borderbeplanting. Het zijn duurzame en zeer onderhoudsvriendelijke planten, waarvan veel soorten wintergroen zijn en dus altijd hun sierwaarde behouden.

Tweejarige planten

Tweejarige planten zijn zogenaamd monocarpisch, dat wil zeggen dat ze niet meer dan slecht één keer bloeien en vrucht dragen. Hier doen ze twee jaar over, na dit proces sterft de plant af. Deze planten kenmerken zich door een mooie bloei en zijn uitstekend geschikt voor borderbeplanting of in potten.

Varens

Varens zijn groep die behoort tot de vaste planten, veel soorten hebben namelijk een overblijvende wortelstok, terwijl de rest van de plant afsterft. Varens onderscheiden zich echter door de manier waarop ze zich voortplanten, namelijk met sporen en niet door middel van zaden. Varens hebben geen bloei, maar door de kenmerkende groei hebben de planten toch een grote sierwaarde voor in tuinen of parken. Ze worden vaak gebruikt als bodembedekkers.

Vaste planten
Een vaste plant is een kruidachtige, overblijvende zaadplant. Vaste planten verhouten niet zoals heesters en bomen dat doen. Veel vaste planten sterven in het najaar namelijk af om de volgende lente weer uit te slaan en tot bloei te komen. Het zijn in feite de versierders van de tuin, door hun grote variatie in kleur, geur, vorm en eigenschappen.
Er zijn ook overblijvende vaste planten, vaak zijn dit grassen of bamboes.

Water- en oeverplanten
Waterplanten en oeverplanten zijn planten die zich hebben aangepast aan het voortdurend bestaan in, bij of onder water. Ze zijn grofweg te onderscheiden in twee groepen, de hydrofieten (echte waterplanten) die zich niet in de bodem wortelen. Deze zorgen voor een natuurlijke zuivering van het water waarin ze leven en geven algen minder kans om te gedijen. Daarnaast zijn er de helofyten, moeras- en oeverplanten. Deze laatste wortelen zich wel in de bodem. Beide soortgroepen zijn vaak goede schuilplaatsen voor insecten en vissen.

Aanverwante producten
Een aantal benodigdheden kunt u niet missen bij het planten van bomen, heesters en vaste planten. Denk hierbij aan grond- en meststoffen, zoals potgrond en tuinturf. Daarnaast kunt u hierbij denken aan plant ondersteunende materialen, zoals boompalen, boomband, bamboestokken en bindbuis (koord).
Deze leveren wij indien gewenst bij de door u gekochte bomen, heesters of vaste planten.

Lijst
Totaal € 0,00
Lijst
Totaal € 0,00

Help, ik heb niet gevonden wat ik zocht...

Familienaam Omschrijving
Verwijder product aanvraag

Specialist in sortiment

Contact gegevens

Den Mulder Boomteelt BV

Sevenumseweg 4

5971 NL Grubbenvorst / Venlo, Nederland

  • KvK 55428142
  • BTW NL818288620B01
  • IBAN Particulier: NL11KNAB 0257076867
  • BIC Particulier: KNABNL2H

Openingstijden zakelijk

Maandag tot en met zaterdag.

  • 1 juni / 31 september: 7.30 tot 16.30
  • 1 oktober / 28 februari: 8.00 tot 17.00
  • 1 maart / 31 mei: 7.30 tot 17.00

Openingstijden particulier

Het bekijken en afhalen van bomen en planten kan van 1 oktober tot en met 31 april op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Onze medewerkers hebben zeker tijd om u goed te helpen als u vooraf een afspraak maakt via +31 (0)6 13 46 78 39.

Kwekerijboek

Download ons digitale kwekerijboek voor op uw PC of smartphone. Hiermee kunt u naar onze percelen navigeren met Google Maps en onze gewassen lokaliseren.

Den Mulder Boomteelt op sociale media