Telefoonnummer +31(0)77 366 22 89

Plant een struik of conifeer

Plant een struik of conifeer

Plant een struik of conifeer met (draad)kluit

Stappenplan

 1. Graaf een ruim plantgat dat circa 1/3 groter is dan de kluit van de plant. Spit de bodem van het gat goed los om de verticale ontwatering te waarborgen en druk het vervolgens weer voorzichtig aan om nazakken te voorkomen.
 2. Vermeng de vrijgekomen grond eventueel met een grondverbeteraar die geschikt is voor de betreffende struik of conifeer.
 3. Zet de plant op de juiste hoogte in het plantgat met de mooiste zijde in het zicht. Controleer dus of de plant niet dieper staat dan dat hij voorheen heeft gestaan.
  NB. De plant mag uitsluitend aan de stam(men) getild worden als de sapstroom in rust is. Grofweg van oktober tot april, voordat de knoppen opnieuw uitlopen. Als de sapstroom al op gang is gekomen (in het late voorjaar) dient de struik aan de kluit gehesen te worden of in het plantgat gerold te worden.
 4. Zet de struik of conifeer recht en vul het plantgat vervolgens voor 1/3 deel met de vrijgekomen grond aan en stamp goed aan.
 5. Verwijder de kluitverpakking niet! Indien er een draadkluit gebruikt is, behalve jute ook een draadkorf van metaal, dan dient de bovenste (aantrek)draad doorgeknipt en verwijdert te worden na het plaatsen van de plant. Binnen enkele seizoenen is de kluitverpakking volledig weggerot, voordat de plant er hinder van kan ondervinden.
 6. Vul het plantgat verder aan met de vrijgekomen grond en verdicht de grond licht door het aan te drukken met de voeten.
 7. Maak een gietrand van grond iets ruimer dan waar de kluit geplant is. Hier kan water in gegeven worden.
 8. Na het planten dient de struik of conifeer direct goed bewaterd te worden, zodat de grond goed aansluit aan de kluit.


Nazorg

 • Water geven: De plant is in het begin nog niet goed geworteld op zijn nieuwe standplaats en dus erg kwetsbaar. Hierdoor heeft de plant moeite met het opnemen van water. Zorg er dus voor dat de plant het eerste seizoen niet uitdroogt. Controleer hiervoor regelmatig of de grond bij de struik of conifeer voldoende vochtig is. Door het aanbrengen van een gietrand (met minimaal dezelfde diameter als de kluit) kan er gericht water worden gegeven. Hierdoor stroomt het water niet af, maar kan het rustig in de kluit zakken. Na het planten een ruime watergift geven, zodat de grond goed aansluit. Zodra de plant bloeit of in blad komt dient u met regelmaat, afhankelijk van de gevallen neerslag, de struik of conifeer extra water te geven.
 • Onkruid: Houd de plek onder de plant de eerste twee seizoenen onkruidvrij. Ze onttrekken vocht en voeding van de grond, zodat de plant misschien een tekort heeft. 

Plant een haag met blote wortel

Stappenplan

 1. Span een touw op circa 15 cm naast de plek waar de haag dient te komen.
 2. Graaf langs dit touw een ruime sleuf van 30 cm breed en 30 cm diep. Ongeveer 10 cm breder en dieper dan dat de wortels zijn.
 3. Vermeng de vrijgekomen grond eventueel met een grondverbeteraar die geschikt voor de betreffende haagplanten.
 4. Bevochtig de wortels van de haagplanten.
 5. Verdeel de hoeveelheid planten over de gewenste lengte van de haag. Ideale plantafstanden verschillen per grootte en soort.
  NB. Zorg ervoor dat de haagplanten niet te lang in volle zon en wind naast de sleuf blijven liggen, hierdoor drogen de wortels uit en bemoeilijkt de hergroei.
 6. Houd de plant in het midden van de sleuf en vul aan met grond. Schud de plant licht heen en weer, zodat de grond goed tussen de wortels komt. Stamp de grond rondom de kluit voorzichtig aan.
 7. Na het planten dienen de haagplanten direct goed bewaterd te worden, zodat de grond goed aansluit aan de wortels.
 8. Snoei de haagplanten op de gewenste hoogte en breedte.


Nazorg

 • Water geven: De haagplanten zijn in het begin nog niet goed geworteld op hun nieuwe standplaats en dus erg kwetsbaar. Hierdoor hebben ze moeite met het opnemen van water. Zorg er dus voor dat de haagplanten het eerste seizoen niet uitdrogen. Controleer hiervoor regelmatig of de grond bij de planten voldoende vochtig is. Na het planten een ruime watergift geven, zodat de grond goed aansluit. Zodra de haagplanten bloeien of in blad komen dient u met regelmaat, afhankelijk van de gevallen neerslag, de haagplanten extra water te geven.
 • Onkruid: Houd de strook onder de haag de eerste twee seizoenen onkruidvrij. Ze onttrekken vocht en voeding van de grond, zodat de haagplanten misschien een tekort hebben.
 • Snoei: Voor het beste resultaat snoeit u de haagplanten een of twee maal per seizoen op de daartoe aangegeven periodes.
Lijst
Totaal € 0,00
Lijst
Totaal € 0,00

Dit is je bestellijst

Voeg de gewenste artikelen toe en start je bestelling.

Help, ik heb niet gevonden wat ik zocht...

Familienaam Omschrijving
Verwijder product aanvraag

Specialist in sortiment

Contact gegevens

Den Mulder Boomteelt BV

Sevenumseweg 4

5971 NL Grubbenvorst / Venlo, Nederland

info@denmulderboomteelt.com

Zakelijk

 • KvK 55428142
 • BTW NL818288620B01
 • IBAN NL35RABO 0127412417
 • BIC RABONL2U

Particulier

 • IBAN NL11KNAB 0257076867
 • BIC KNABNL2H

Openingstijden zakelijk

Maandag tot en met zaterdag.

 • 1 juni / 31 september: 7.30 tot 16.30
 • 1 oktober / 28 februari: 8.00 tot 17.00
 • 1 maart / 31 mei: 7.30 tot 17.00

Openingstijden particulier

Het bekijken en afhalen van bomen en planten kan van 1 november tot en met 31 april op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Onze medewerkers hebben zeker tijd om u goed te helpen als u vooraf een afspraak maakt via support@denmulderboomteelt.com of +31 (0)6 13 46 78 39.

Kwekerijboek

Download ons digitale kwekerijboek voor op uw PC of smartphone. Hiermee kunt u naar onze percelen navigeren met Google Maps en onze gewassen lokaliseren.

Den Mulder Boomteelt op sociale media